Wat is het verschil tussen werkvoorbereider en projectleider?

Functies als werkvoorbereider en projectleider worden vaak in één adem genoemd. Maar het is niet hetzelfde! Wat is het verschil tussen werkvoorbereider en projectleider? Wij verhelderen het hieronder graag.

Zoek je een baan als werkvoorbereider of projectleider. Bij VpG Techniek verdien je gemiddeld meer dan 30% boven de CAO. Ook deel je mee in de winstuitkering van ons bedrijf. Bekijk onze vacatures.

Werkzaamheden werkvoorbereider

Een werkvoorbereider is verantwoordelijk voor de planning, uitvoering en begeleiding van technische projecten. Een werkvoorbereider heeft technisch inzicht, kan goed plannen en organiseren, werkt accuraat en kan goed samenwerken met collega’s, leveranciers en klanten. De meeste hebben een opleiding op mbo- of hbo-niveau gevolgd. Ook gebeurt het dat pas afgestudeerden op universitair niveau instromen als werkvoorbereider.

Taken werkvoorbereider

Wat zijn de taken van een werkvoorbereider?

 • Hij of zij is verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding. Stelt vast wat er moet gebeuren van begin tot aan het einde.
 • Hij of zij zorgt dat er voldoende monteurs, materiaal en materieel op het project zijn om het werk goed te kunnen uitvoeren.
 • Hij of zij is de spin in het web en onderhoudt de contacten met leveranciers en (onder)aannemers en klanten.
 • Hij of zij verzorgt de planning, doet bestellingen en is de vraagbaak en kennisbank voor collega’s.
 • Hij of zij houdt de voortgang nauwlettend in de gaten en ziet erop toe dat er geen onnodige vertraging en kostenoverschrijding ontstaat.

Werkzaamheden projectleider

Een projectleider is de kartrekker van het projectteam. Vaak heeft een projectleider een opleiding gevolgd op hbo- of universitair-niveau. Maar wij zien ook ervaren mbo’s die dit werk doen door opgedane kennis en ervaring. Naast kennis beschikt de projectleider ook over managementvaardigheden, is deze stressbestendig, kan hij of zij systematisch en resultaatgericht werken en overtuigend presenteren. De taken van een projectleider zijn onder andere:

 • De dagelijkse leiding aan het projectteam zodat iedereen zijn werk goed kan doen.
 • Brede visie en kennis over het uitvoeren van de projecten.
 • Scherp toezicht houden op het meer- en minderwerk en het te besteden budget.
 • De rol van voorzitter bij overleg.
 • Het geven van presentaties.
 • Het sparren met de klant en het maken van afspraken.
 • Het onderhouden van de contacten met klanten en leveranciers.

Verschil werkvoorbereider en projectleider?

Het belangrijkste verschil tussen een werkvoorbereider en projectleider is dat de projectleider meer verantwoordelijkheid heeft. Een projectleider:

 • Is eindverantwoordelijk voor de gehele realisatie van het project en de financiële-en voortgangsbewaking hiervan.
 • Begeleidt de informatievoorziening rondom projecten en het creëren van draagvlak bij alle interne- en externe partijen.
 • Heeft rechtstreeks te maken met de klant en zorgt voor een goede klantgerichte overdracht met de opdrachtgever.

Wil je bij een innovatief installatiebedrijf werken? Kom werken bij VpG Techniek.

Bekwaamheden projectleider

Omdat het werk best complex kan zijn dient een projectleider over verschillende bekwaamheden te beschikken. De belangrijkste hiervan is het nemen van verantwoordelijkheid en leiderschap. Daarnaast moet je kunnen schakelen tussen belangen van verschillende interne- en externe stakeholders. Hiervoor is het belangrijk dat je goed kunt communiceren en beschikt over overtuigingskracht. Je houdt van uitdaging en weet taken goed te delegeren.

Werkvoorbereiders die willen doorgroeien volgen om in deze extra bekwaamheden te voorzien een extra training of cursus in projectmanagement.

Salarisverschil werkvoorbereider en projectleider

Omdat een projectleider meer verantwoordelijkheid en vaak een hogere opleiding heeft genoten verdient deze meer dan een werkvoorbereider.

Een projectleider in Nederland verdient gemiddeld € 3.960 bruto per maand. Salarissen variëren van laag € 3.370, – tot hoog € 4.555, – bruto per maand.

Een werkvoorbereider in Nederland verdient gemiddeld € 3.320 bruto per maand. Medior werkvoorbereiders verdienen gemiddeld € 3.500, – per maand. Senior werkvoorbereiders kunnen qua eindschaal rond de € 4.500, – bruto per maand zitten.

Contact

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of ben je benieuwd wat je nog meer uit je carrière kan halen? Regelmatig zoeken wij bij VpG Techniek werkvoorbereiders en projectleiders. Een fijne bijkomstigheid is dat je bij VpG Techniek tot 30% boven de CAO verdient. Daarnaast deel je mee in de winstuitkering van het bedrijf en is er een ruim aanbod aan opleidingen en cursussen om door te groeien.

Bekijk de vacatures voor werkvoorbereider.

Bekijk de vacatures